måndag 21 oktober 2013

Fördjupning om GVHd

GVHd Graft Versus Host disease (GVHd), ”transplantat mot värd” är en av de bieffekter som kan drabba en benmärgstransplanterad. I de nya cellerna ingår ett helt nytt immunförsvar som behöver vänja sig vid den nya kroppen. Det kan orsaka inflammationer av olika grad i kroppens olika vävnader.
Man skiljer på kronisk GVHd och GVHd av akut karaktär. Den kroniska kan ge symtom som torra slemhinnor, muntorrhet, torr hud och torra ögon. Akut GVHd kan drabba hud, mag- och tarmsystem, ögon, lungor, lever liksom oralt och genitalt.
Huden: kan bli rödflammig, rodna och ge klåda. Mage och tarm: buksmärtor, kräkningar och diarrér. Det är ett problem som tar tid och lång tid krävs ofta på sjukhus för att kunna erhålla mediciner och näring intravenöst. Ögon: besvär med torrhet och avsaknad av tårvätska. Lungor: En tredjedel av alla transplanterade drabbas av nedsatt lungfunktion. Levern: ger inga kännbara symtom. Det är dock ett allvarligt symtom och levervärden följs nogsamt på efterkontroll. Oralt: muntorrhet och blåsor. Genitalt: kan ge besvär med torra slemhinnor och vid oaktsamhet kan leda till sammanväxtningar.
Vid behandling av GVHd används olika medicin som sänker immunsvaret, så som Sandimmun och kortison. Samtidigt är sänkt immunförsvar en riskfaktor för canceråterfall. Man har dessutom sett i de fall man transplanterat, för att undvika återfall i blodcancer, tex leukemi, att återfallsrisken minskar radikalt om patienten drabbats av GVHd. Kriget mellan cellerna i kroppen är också ett krig mot cancern och benämns Graft Versus Leukemia (GVL). GVL är alltså det man eftersträvar och det enda som tydligt påvisar GVL är GVHd. Inte klurigare än så!

5 kommentarer:

  1. Jag förstår inte mycket av det här!
    Men det jag förstår av förra inlägget är att du är canserfri!! Vilken lycka att höra !
    KRAM till dig från oss båda <3

    SvaraRadera
  2. Hoppas du är stark och klarar av dina biverkningar. Jättebra förklarat så man får en bättre förståelse. Så lite vi vet om sådant. Kämpa på och stega sakta men bestämt framåt!

    SvaraRadera
  3. Hej Sofia, du finns i mina tankar fasstän vi bara träffasts en gång. Stor kram!
    Hälsningar Anna, Malins syster.

    SvaraRadera
  4. Blev så ledsen när jag såg i tidningen att du lämnat jordelivet Fia. Hoppas av hela mitt hjärta att du nu har nån slags frid och ro. Tänker stärkande tankar till din familj. Sov gott och tack för allt du gav. /AnnaE

    SvaraRadera
  5. Beklagar sorgen till familj och vänner. Sofia var en klippa för mig som sjukgymnast och har varit med på att jag tänker mera på kropp och hälsa. Tack för fina råd och träningsbeskrivningar Fia. Jag tänker på dig.

    SvaraRadera